Postup pro (znovu)zavedení vaječných bílkovin do stravy osob s alergií na vejce
Alergie na vejce vzniká kvůli reakci imunitního systému na bílkoviny obsažené ve vejcích, zejména ve vaječném bílku, ale mohou být i ve žloutku. Tato alergie je běžná u dětí do 5 let a často se poprvé projeví v kojeneckém věku, když jsou vejce zaváděna do stravy jako součást prvních příkrmů. Nejlepší léčbou je vyhýbat se všem potravinám obsahujícím vejce.
Opětovné zavedení vaječné bílkoviny do stravy je individuální a vždy o něm rozhoduje ošetřující lékař. U dětí, u kterých se vyskytly závažnější příznaky po konzumaci vejce, může být zapotřebí podstoupit zavádění vajec do stravy v nemocnici. Dětem, které na vejce reagovaly pouze mírně, může alergolog doporučit tzv. vaječný žebřík. Jedná se o strukturovaný postup, jak postupně znovu zavádět vaječné bílkoviny do stravy osob s alergií na vejce v domácím prostředí. Tento přístup začíná potravinami, které mají nižší
pravděpodobnost vyvolání alergické reakce, a postupně přechází k více alergenním formám. Cílem je bezpečně zvyšovat toleranci na vaječné bílkoviny a snižovat riziko závažných alergických reakcí.
Tým odborníků z řad českých nutričních terapeutů přeložil a adaptoval britský vaječný žebřík vyvinutý Britskou společností alergologie a klinické imunologie pro české pacienty včetně přidružených receptů a dalších materiálů. Původní vaječný žebřík obsahoval potraviny, které jsou běžné ve Velké Británii, ale u nás se často nepoužívají. Žebřík je proto upraven tak, aby odpovídal českému prostředí a adaptované materiály pak byly graficky upraveny tak, aby byly názorné a vhodné pro rutinní použití.